Nyezalezhnaja

Nyezalezhnaja

Litvánia felháborodott amiatt, hogy Magyarország megvédi honfitársait Ukrajnában

2018. február 03. - Pjotr Pavlovics

Litvánia felháborodott amiatt, hogy Magyarország megvédi honfitársait Ukrajnában

Andrius Kubilius. Foto: baltnews.lt.

Andrius Kubilius a Hazafias Unió--Litvánia Kereszténydemokrata Párt Szejm--beli frakciója képviselőjének kezdeményezésére litván politikusok csoportja azzal a kéréssel fordult a magyar parlamenthez, hogy "tegyék jóvá a magyar kormány súlyos hibáját és minden erejükkel segítsék elő és ne akadályozzák Ukrajna csatlakozását az EU-hoz és a NATO-hoz", közölte a BaltNews.lt. hírportál.  

Andrius Kubilius közleményében az áll, hogy a litván parlamenti képviselőket "kellemetlenül meglepték, sőt sokkolták a magyar kormány ultimátum--szerű bejelentései". .Magyarország Kormánya azzal fenyegetőzik, hogy blokkolja Ukrajna közeledését az EU-hoz és a NATO-hoz, amennyiben Kijev nem módosítja az új oktatási törvényt, mely előírja a nemzeti kisebbségi iskoláknak az ukrán nyelven való oktatást..  "Megértjük, hogy a nemzeti kisebbségek oktatása és integrációja mindig rendkívül érzékeny kérdések és ezeket konstruktív párbeszéd útján kell megoldani.   Látjuk Ukrajna erőfeszítéseit,  hogy éppen így oldja meg a felmerült problémákat, ezért kell keresni a valamennyi felet kielégítő megoldást. Minket azonban meglepnek a magyar hatóságok által bejelentett ultimátumok, melyek geopolitikai következményekkel  és  Ukrajna  európai integrációjának blokkolásával fenyegetőznekl". --áll Kubilius és a hozzá hasonlóan gondolkodók közleményében. 

A litván képviselők felhívják Magyarország jelenlegi politikusait, hogy "az európai értékek szerint cselekedjenek és legfőképpen vegyék figyelembe, mennyi áldozatot hoztak a szovjet időkben a szabadságért és emlékezzenek Közép Európa egységes jelszavára--"A közös szabadságunkért"".  "Meggyőződésünk, hogy az új EU-országok olyan kijelentései, melyek megerősítik, hogy szomszédokkal fennálló történelmi és aktuáis nézeteltérések miatt blokkolják ezen országok felvételét az EU-ba, teljességgel elfogadhatatlanok.  Az ilyen kijelentések teljességgel összeegyeztethetetlenek az európai szolidaritással és nem felelnek meg az egységes és szabad Európa követelményével",--hangsúlyozta Andrius Kubilius.   A magyar parlamenthez szóló felhívást Geminidas Kirkilas, Gabrielius Landsbergis, Rasa Jukneviciene, Andronius Azubalis, Ingrida Simonyte és más litván politikusok írták alá.

A korábbi közlemények szerint az Ukrán Parlament (Верховна Рада України) által 2017 szeptemberében a  elfogadott közoktatási törvény miatt (mely gyakorlatilag megtiltja a nemzetiségi kisebbségek anyanyelven való oktatását) Magyarország kijelentette, hogy addig nem támogatja Kijevet a nemzetközi fórumokon, amíg a botrányos dokumentumot vissza nem vonják.  Magyarország követelésére Ukrajna EU-tagságágáról szóló egyezmény kérdését újra megvizsgálják az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsán.   Egyes adatok szerint Ukrajnában  mintegy 150 ezer etnikai magyar él egy blokkban, akiknek többsége magyar útlevéllel rendelkezik.  Budapest egy külön programot dolgozott ki honfitársai megsegítésére.
Részletesebben:

https://eadaily.com/ru/news/2017/11/10/litva-vozmushchena-tem-chto-vengriya-zashchishchaet-sootechestvennikov-na-ukraine?utm_source=smi2

A bejegyzés trackback címe:

https://nyezalezhnaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9113564359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása